פרק 7 - חווית משתמש וקידום אתרים
איך חווית המשתמש של הגולש קשורה לקידום בגוגל
בכל מה שאתם עושים כרגע וחושבים שצריך לעשות כרגע למען תהליך איכותי של קידום אתרים, אתם צריכים לזכור משהו מאוד חשוב – כל מה שגוגל אי פעם עשתה, פיתחה ותרגלה, היה למען הגולש ולא למען האלגוריתם ה"משוגע" שלה. מה הכוונה? אסביר בפרק הזה.
בוא נסתכל על כל מה שקורה בגוגל ואתן לכם לכל פרמטר של תהליך הקידום – הסבר מאוד פשוט למה גוגל חשב קודם כל על הגולש ולא על בעלי האתר או על מנוע החיפוש לכשעצמו.
כל פרמטר שאני כותב כאן הינו עובדתי ולא "חוות דעת", כלומר, הוצאתי את הפרשנות שלי מהניסיון שלי אבל את הפרמטר עצמו שנחשב לסיגנל של קידום בגוגל, הינו נטו מהודעות ישירות של גוגל, הבלוג, הציוצים של המנהלים וכמובן, ההאנגאאוט'ס של גוגל ועובדיהם בנושא SEO.
זמני טעינה
נתחיל מהפרמטר הפשוט ביותר, גוגל מבקש שכל אתר ייטען במהרה ובכך בעצם יקבל נקודות זכות והצלחה יתרה בנושא של קידום בתוצאות, אז האם הם דואגים לבוטים הסורקים המסכנים שלהם? כמובן שלא, הם בסך הכל רוצים שהגולש האקראי יגיע לתוצאה הרלוונטית ביותר בזמן הקצר ביותר, כך שבעזרת אתר עם זמני טעינה טובה וקצרים – הגולש יקבל את התוצאה שלו בדיוק בזמן. גוגל הרי טוענים שמי שיש לו זמני טעינה ארוכים – לא יקבל קידום, וטוב שכך, בתור גולש אני בהחלט רוצה את התשובה שאני צריך בזמן הקצר ביותר ואין לי זמן לחכות דקות בשביל תשובה שכל אתר אחר יכול לתת לי בתחום.
התאמה למובייל
מאוד פשוט, גוגל טוענים כבר משנה שעברה, שמעל ל60% מהתנועה שהם רואים הינה במובייל ולא בשולחן העבודה הרגיל שלנו, מה זה אומר? שגוגל מחליטים לעבור לעולם שכולו מובייל, לצורך העניין, גוגל הכריזו על עדכון שנקרא Mobile First, מה הוא אומר? די פשוט, שעד היום הם בדקו את האתרים שלנו ברשת על ידי הנראות והקוד שלהם בדסקטופ ולפי זה "אינדקסו" את האתר בתוצאות החיפוש, אבל כאשר כל עולם האינטרנט עובר למובייל, אז גם הם, משמע, הם יתחילו לאנדקס את האתר שלנו לפי תוצאות הסריקה שלו במובייל.
מה זה אומר בגדול? שאם האתר שלכם במובייל ייראה פחות טוב, או עם פחות פרטים או אף בצורה לא מותאמת למובייל, כך גם האתר שלכם יאבד מיקומים ורלוונטיות בתוצאות החיפוש.
תוכן
טוב, זה אמור להיות די ברור, גוגל לא אוהבים לשלוח את הגולשים שלהם לאתר שאין בו תוכן ויש בו רק טפסי יצירת קשר וניסיונות לגניבת לידים מבלי לתת שום ערך מוסף, גוגל תמיד מבקשים תוכן משום שהם יודעים שזה מה שהגולש מבקש, הגולש מבקש מידע, אינפורמציה כזו או אחר אשר באמת תסביר לו ותבהיר לו תשובות לגבי השאלה הראשונה שלו בשורת החיפוש של גוגל.
אל תנסו להפריז בתוכן ללא שום תועלת, כי בתכלס אני רואה המון אתרים אשר מלאים בתוכן של 600 ואפילו 6,000 מילה, אבל מה שקורה בתוכן עצמו – ללא שום תועלת או הסבר לגולש, כאשר מישהו שואל אתכם שאלה, אתם חופרים? (אני מקווה שלא) אתם פשוט עונים, ולכן גוגל מבקש שנעשה אותו דבר עם הגולשים שלנו, אבל לא צריך להמעיט גם. צריך לדעת איך אנחנו נותנים את התוכן בצורה הטובה ביותר בהתאם למה שהגולש חיפש. (מוזמנים לחזור קצת לפרק 5 לזכור איך כותבים תוכן בהתאם למחקר המילים)
קישורים
למרות מה שכולם חושבים, זה לא שגוגל סתם מחפש התלהבות של גולשים ולראות מי יכול להשיג יותר קישורים כמו בסוג של תחרות אגו כזו או אחרת, אלא פשוט מאוד – איזה תוכן בעצם גרם לבעל האתר להחליט "בא לי לקשר אליו למרות שגם אני מדבר עליו", כי הרי מאיפה אנחנו נקבל קישורים חיצוניים? ממקומות רלוונטיים אשר מחליטים לתת אמון בנו ולהעביר את הגולשים שלהם אלינו בצורה רלוונטית ומקצועית להמשך מידע או להמשך קריאה בתחום שלהם.
תמיד כשמדברים איתי על קישורים ועל חווית הגלישה, אני מזכיר את ויקיפדיה, הרי ויקיפדיה ללא תפריט של כל הנושאים בעולם, אלא בסך הכל קישורים פנימיים מעמוד כזה למשנהו, מה שיוצר חווית משתמש אולטימטיבית, שמה שבסופו של דבר – קישור עושה.
מבנה והיררכיה
גוגל טוענים לא מעט שככל שנציג את התוכן החשוב ביותר עבורנו לקידום ברמה הגבוהה ביותר בהיררכיה, גוגל יבין יותר וידע מה לקדם עבורנו בתוצאות החיפוש, העניין הוא שהרבה מאוד מנסים לעשות מניפולציות כאלו ואחרות שגורמות גם לעמודים לא חשובים להופיע בתפריט העליון או בצורה רעה יותר – בפוטר של האתר. גוגל בסך הכל רוצה להראות שאם אתר כל כך רוצה לקדם תחום כלשהו מהאתר שלו, משמע שהוא חשוב לתחום שלו, ואם הוא חשוב כל כך לתחום שלו – למה שלא יציג אותו כבר בתפריט העליון, אחרת למה הוא נמצא באתר? דברים נישתיים יותר אמורים לקבל חלקים נישתיים יותר באתר, כלומר במבנה הכללי של האתר, אבל עמודי נחיתה חשובים? ללא ספק חלק בלתי נפרד מההיררכיה של האתר.
אל תנסו לשים יותר מדי נושאים בתפריטים הראשיים שלכם אחרת אתם עלולים להראות בעיניי גוגל בתור אינדקס מידע ענק ללא שום מיקוד בתוכן, זיכרו – ככל שתתמקדו יותר – תתקדמו יותר.
תגיות מטא ראשוניות
לפני שגולש מגיע בכלל לאתר שלנו, הוא מגיע קודם כל לתוצאות החיפוש של גוגל ואז פוגש אותנו שם לראשונה ואיך אומרים, יש רק הזדמנות אחת לרושם ראשוני, אנחנו אמורים לתת שם את כל מה שאנחנו רוצים להשיג / להראות לגולש בשורה אחת פשוטה של 55 תווים בערך (או 500 פיקסלים מרוחב המסך של התוצאות בגוגל).
שוב, גם כאן, למה שיהיה אכפת כל כך לגוגל איך אנחנו נראים בטייטל שלנו? (כותרת הדפדפן), כדי שגוגל וגם הגולש יידעו לאן הם הולכים ברגע שהם לוחצים על הקישור הזה, על השורה הכחולה הזו שבעצם אנחנו יצרנו לפני שהגולש בכלל שם את כף רגלו באתר שלנו. צרו תגיות נכונות של כותרת ותיאור ותוכלו לקבל גולשים יותר משאר המקומות שבעמוד התוצאות, אני אפתיע אתכם לדעתי כשאומר, שיש לא מעט אתרים שאני מקדם שבעזרת כותרת נכונה, אני משיג תוצאות טובות יותר מהמקום הראשון (בעוד שאני מקום 5 בעמוד).
וותק וסמכות הדומיין
לא מעט בעלי אתרים באים אליי עם טענות של "גוגל לא אוהב אותי", כאילו מדובר במנהלת בית הספר, גוגל לא "אוהב" אתרים בשום מקרה, גוגל "מדרג" אתרים, בואו ניזכר בזה שניונת אפשר? כי בסופו של דבר, גוגל מקבל לאינדקס שלו את כל האתרים, אבל כאשר יש לו אתר שנמצא שם כבר כמה וכמה שנים עם כמה וכמה תכנים, אין ספק שייתן לו את הכבוד הרבה יותר מאשר אתר שאתמול עלה לאוויר, הרי מאיפה לגוגל לדעת אם האתר החדש הזה ייתן כבוד חזרה ויעמוד בתקנים של גוגל? גוגל בסך הכל רוצה לתת לגולש את התוצאה הטובה ביותר מתוך האתר האמין ביותר, ועם אתר וותיק עם סמכות של תחום, אין ספק שגוגל (והגולש) יכול לישון בשקט.
כל מה שאי פעם נכתב על גוגל ועל אופן הדירוג שלו, הכל מתחיל ונגמר בחווית המשתמש של הגולש, אם תחשבו טוב טוב על כל דרכי הגלישה שלכם, תיראו שכל מה שאתם רוצים מאתר – גוגל מצליח להציג בתוצאות, בתור מקדם אתרים כבר מעל לעשור, אני לא צריך לספר לכם כמה אני מבסוט מגוגל ומהתוצאות שהוא מראה (ברוב המקרים לפחות) כי אני יודע אילו אתרים מנסים להיכנס לעמוד הראשון וכמה מזלנו של הגולשים, שהם לא שם. גם לא קרוב. גם לא יהיו.